O projektu CONVOLUT

Ozadje

Projekt je povezan z demografskimi spremembami in s tem povezanimi zdravstvenimi posledicami, ki pestijo tako posameznika kot družbo. Glede na ugotovitve Evropske komisije, bo zaradi t.i. “baby-boom” generacij število ljudi, ki nastopi z upokojitvijo, najbolj naraščalo vse do leta 2035. Cilj projekta CONVOLUT je zato omenjeno skupino ljudi motivirati, da se podajo na pot prostovoljstva, hkrati pa jim nuditi oporo v prehodni fazi upokojitve. Projekt se povezuje tudi s prioritetami za desetletje zdravega staranja od leta 2020 do 2030, ki jih je postavila Svetovna zdravstvena organizacija. Prioritete se osredotočajo na omogočanje zdravega in dolgega življenja z optimizacijo fizičnega in duševnega zdravja preko aktivne vloge v družbi. 

Namen projekta CONVOLUT je motivirati ljudi, ki se prvič srečujejo z upokojitvijo, da postanejo prostovoljci ter naredijo premislek o svojih kompetencah in znanju, ki ga posedujejo za opravljanje prostovoljnega dela.

Gradiva

Ključni del tega projekta je prilagoditi obstoječi ProfilPASS na ciljno skupino ljudi, ki se prvič srečujejo z upokojitvijo. Novi ProfilPASS se bo osredotočal na oceno kompetenc pri opravljanju prostovoljnega dela, iskanje primernega prostovoljnega dela, ki bo prispevalo k boljši kakovosti življenja, in ponovno integracijo v širšo družbo.

Poleg tega bodo v okviru projekta nastali tudi priročniki, namenjeni svetovalcem, ki delajo s ciljno skupino projekta.

V sklopu projekta bodo partnerji pripravili tudi priročnik in izvedbeni načrt za svetovalce, kar bo služilo kot podlaga za izvedbo usposabljanja za svetovalce. Priročnik bo uporabnikom pojasnil način dela s prilagojenim ProfilPASSom in omogočil dodatne informacije za delo z na novo upokojenimi osebami. Izvedbeni načrt bo vseboval smernice in priporočila za svetovalce, ki bodo prilagojeni ProfilPASS uporabljali pri svojem delu.

Ko bodo vsi pripomočki nastali, bo skupina 30 svetovalcev, tj. 5 iz vsake države, vključena v usposabljanje. V okviru projekta CONVOLUT bo opravljena faza testiranja s ciljno skupino, ki bo vključevala 120 na novo upokojenih posameznikov. Pripomočki, nastali v okviru projekta CONVOLUT, kakor tudi usposabljanje in testiranje, bodo ustrezno ovrednoteni preden bodo dobili svojo končno podobo.

Po opredelitvi posameznikovih kompetenc in ustreznih področij za izvajanje prostovoljnega dela bodo posamezniki, ki jih zanimajo druge kulture, dobili priložnost, da se udeležijo virtualnih okroglih miz na temo “Prostovoljstvo po EU”.